fbpx

SEARCH

Despre uleiurile esentiale

Atunci când vine vorba despre remedii naturale, unele dintre cele mai eficiente și mai valoroase sunt, cu certitudine, uleiurile esentiale, care în ultimii ani sunt tot mai studiate, apreciate, iubite. În timp ce medicina alopată are rolul ei foarte bine stabilit și prețuit, terapiile alternative sunt instrumente la îndemână, care ne echilibrează și au grijă de starea noastră generală, astfel încât să fim cât mai rar nevoiți să apelăm la substanțele de sinteză.

Plantele aromatice au jucat un rol important în civilizația umană. Dintotdeauna, uleiurile esentiale au fost parte a celebrării vieții și a morții, a iubirii și a sănătății. De la începuturile timpurilor, uleiurile esentiale extrase din plantele aromatice au fost recunoscute ca cele mai eficiente medicamente.

uleiurile esentiale - uleiuriesentiale.ro

Astazi, utilizarea uleiurilor esentiale, însăși esența plantelor, este mai mult decât știința, este arta de a echilibra, armoniza și a promova sănătatea trupului, a minții și a spiritului.

Ulei esențial (se mai numesc și uleiuri volatile) este denumit un grup de substanțe organice aromate care se găsesc în plante în mod natural. Acestea fac parte și din sistemul de apărare al plantelor. Ele au rol în menținerea sănătății plantei și în ținerea la distanță a daunatorilor.

Uleiurile reprezintă „esența plantelor”, acestea fiind obținute din seminte, scoartă, rădăcini, frunze, tulpini, flori sau alte părti ale plantelor. Metoda de extracție poate să difere în funcție de partea plantei ce este valorificată și vorbim aici despre: distilare, presare la rece, macerare, extragere cu ajutorul solventilor. După metoda de extracție putem identifica puritatea uleiului. Metodele ce utilizează componente suplimentare pentru extracție precum măcerarea (ex: într-un ulei complementar) sau extragerea cu ajutorul solvenților indică un grad scăzut de puritate, în timp ce presarea la rece sau distilarea păstrează intacte proprietățile plantei și implicit ale uleiului obținut.

Vindecare conștientă cu uleiurile esentiale doTERRA » Uleiuri Esentiale doTERRA

Uleiurile esentiale – Grade

Uleiurile pure, cu grad terapeutic garantat, sunt singurele care se pot ingera și singurele care ar trebuii folosite pentru sănătatea noastră.

Uleiurile Esentiale de Grad A – Terapeutice
Sunt obținute din plante crescute organic în mediile lor naturale. doTERRA utilizează acest tip de plante, preluate din culturi ce sunt crescute în zonele geografice specifice (ex: tămâia- rășina unui arbore exotic din specia Boswellia creste doar în Africa sau Orientul Mijlociu). De aceea uleiurile esențiale de la doTERRA se încadreaza în această categorie.

Uleiurile Esentiale de Grad B – Alimentare
Sunt uleiurile cu grad alimentar și conțin (în procente consistente) substanțe sintetice, dar și ulei esențial natural. Pot conține fertilizatori, pesticide, extensii chimice sau uleiuri de amestec.

Uleiurile Esentiale de Grad C – Sintetice
Acestea sunt obținute în laborator și pot conține (maximum) până la 5-10% ulei natural. Sunt utilizate în parfumuri, detergenți etc. Uleiurile pe care le găsim în magazine (de tip plafar și nu numai) sunt din aceasta categorie.

Există câteva motive pentru care tot mai mulți oameni aleg să își întărească sănătatea și să-și îmbunătățească calitatea vieții folosind uleiurile esențiale.

În primul rând, e important de știut că uleiurile esențiale influențează în același timp toate planurile: fizic, psihic, emoțional și spiritual. Ele lucrează la conectarea minții, emoțiilor, corpului și spiritului între ele, în așa fel încât acest lucru să se traducă printr-o stare generală bună. Având efecte pe toate planurile, sunt extrem de versatile. Un ulei esențial poate fi folosit în scopuri de toate felurile care țin de sănătatea fizică sau emoțională a unei persoane.

Sunt foarte potente. Uleiurile esențiale sunt extracte foarte concentrate din plante, care oferă regenerare, întărire și echilibrare, fără efecte secundare. În foarte multe dintre situații, una sau două picături sunt suficiente pentru a obține efectul dorit. Și dacă avem în vedere faptul că într-o picătură de ulei se află esența a sute sau mii de plante, este evidentă potența lor.

Uleiurile esențiale sunt, în general, sigure. Există puține contraindicații și măsuri de siguranță. Atunci când sunt folosite responsabil, cu prudență, cu informare prealabilă, la nevoie și cu respect pentru noi și pentru natură, siguranța este implicită.

Sunt ușor de folosit. Este nevoie de (auto)educare în domeniu. Poate să pară copleșitor la început, însă dacă reținem câteva reguli de bun simț, uleiurile esențiale ne pot deveni cei mai buni prieteni și cele mai valoroase instrumente pentru a ne susține sănătatea. Există situații în care chiar dacă nu alegem uleiul potrivit pentru un anumit scop, efectele lui benefice se resimt pe alte planuri sau rezolvă alte probleme.

Au viață lungă. Atunci când uleiurile esențiale sunt depozitate în sticle bine închise, în medii reci și uscate, ferite de lumina și căldură, viață lor este lungă. Există câteva excepții, uleiuri care sunt predispuse la oxidare și a căror viață este mai scurtă, dar acestea sunt puține și este indicat să le achiziționăm în cantități mai mici pentru a le înlocui mai des.

Fiecare persoană care folosește deja uleiurile esențiale pure va avea propria listă de motive pentru care o face. Sunt persoane care urmăresc întărirea organismului, altele care sunt foarte atente la efectele secundare ale medicamentelor de sinteză și atunci preferă variantele naturale, persoane care urmăresc mai ales efectele pe plan emoțional, persoane care învață să trăiască cât mai natural. Și lista poate să crească mult. Un lucru este cert, însă: orice ai urmări, uleiurile esențiale îți pot deveni cu adevărat… esențiale!

Vindecare conștientă cu uleiurile esentiale doTERRA » Uleiuri Esentiale doTERRA

Uleiurile esentiale si  mirosurile, subconștientul și emoțiile

Starea de sănătate este influențată de stările noastre emoționale. Chiar și medicina “oficială” a început să accepte faptul că majoritatea bolilor sunt generate de emoțiile negative și că emoțiile pozitive ajută procesul de vindecare sau de menținere a unei stări de sănătate fizică și psihică.

Mirosurile trezesc, la nivel subconștient, diferite stări de conștiință (emoții). Prin intermediul uleiurilor esențiale putem trezi în subconștientul ființei noastre stări de conștiință benefice (emoții benefice) care să susțină atât procesul de transformare spirituala cât și o stare de sănătate excelentă (sau însănatoșirea).

Cele mai adânci impregnări subconștiente sunt asociate cu mirosurile, iar simțul mirosului este corelat cu Chakra Radacină – Muladhara Chakra. Actionând prin intermediul mirosului accesăm cele mai profunde cauze care ne creează stările de conștiință (emoțiile).

Simplul fapt că, în camera în care suntem la un moment dat, utilizăm un ulei esențial (sau un amestec de uleiuri), al cărui miros este răspândit (în intreaga cameră) cu ajutorul unui difuzor de uleiuri esențiale cu ultrasunete (nu se recomandă lămpile de aromaterapie clasice, pentru ca prin încălzire se pierd multe dintre calitățile uleiurilor esențiale), va declanșa apariția la nivel subconștient a unor stări de conștiință benefice (emoții benefice) care sunt asociate cu mirosul specific acelui ulei esențial. De asemenea, particule mici de ulei esențial vor fi asimilate în organism, prin respirație, iar întreaga ambianță din cameră va fi purificată (microbii și bacteriile vor fi distruse de uleiul difuzat).

Uleiurile esentiale – Aromaterapie emoţională

Sistemul de Aromaterapie Emoţională cu uleiurile esentiale doTERRA

Cu toţii ştim că există o legătură puternică între sănătatea emoţională şi cea fizică. Corpul nostru eliberează diferite substanţe chimice ca răspuns la unele trăiri emotive. Spre exemplu, corpul eliberează serotonină, oxitocină sau dopamină, ca răspuns la trăirile fericite şi emoţii pozitive.

Stresul emoţional poate avea efect, acut sau cronic asupra corpului. O serie de neplăceri ca probleme digestive, migrene, insomnie, probleme cardiace, pot fi rezultatele unor trăiri ca anxietatea sau depresia.

Partea fascinantă a uleiurilor esenţiale este modul în care acestea afectează creierul uman. Acesta este protejat de o membrană (membrană hemato-encefalică) care împiedică pătrunderea în creier a substanţelor toxice, nocive, dar şi a unor medicamente sintetice. 98% dintre medicamentele sintetice nu pot traversa această membrană, pe când unii constituenţi ai uleiurilor esenţiale, cum ar fi Frankincense şi Sandalwood, au capacitatea de a interacţiona cu receptorii pentru glicină, dopamină şi serotonină, având efecte terapeutice.

Vindecare conștientă cu uleiurile esentiale doTERRA » Uleiuri Esentiale doTERRA

Cum acţionează Uleiurile Esenţiale Terapeutice?

Spre deosebire de antibiotice, care nu trec de membrana celulară, uleiurile esentiale POT pătrunde în membrana celulară, trec chiar şi membrana hematoencefalică, ajungând astfel în toate celulele corpului, unde susţin mecanismele proprii de luptă cu bolile. Uleiurile esentiale se absorb rapid:

30 secunde de pe piele,
20 minute ating nivelul celular,
3-4 ore se elimină din organism, ca un nutrient.
Efectele lor sunt astfel atât locale, cât şi sistemice.

Pentru mai multe informatii contacteaza-ne prin formularul din pagina de contact si urmareste-ne pe Facebook!

Contactează-ne